ABS Lanyard_3

A leesés elleni védelem eszközei – 

alapfogalmak a könnyebb eligazodáshoz

 

Sokan találkoztak már a magasban végzett munka szabályai között a leesés elleni védelem eszközeire utaló kifejezésekkel. A SafetyCenter által forgalmazott termékek közötti könnyebb eligazodás érdekében mutatjuk be a legfontosabb alapfogalmakat.

 

Kikötési pont

Olyan, speciálisan tervezett és kialakított, megfelelő tanúsítványokkal rendelkező életvédelmi eszköz, amelyhez a munkát végző személy rögzítheti magát. A legtöbb kikötési pont fix, azaz rögzített, de léteznek súlyokkal leterhelt, mobil változatok is. Kiválasztásánál kulcs szerepet játszik a felület, amibe a kikötési pontot rögzítik, illetve a rétegrend.

       Leesés elleni védelem - Leterheléses kikötési pontFix kikötési pont

 

Leesés-védelmi rendszerek

Mobil, vagy ideiglenes leesés védelmi rendszernek nevezik azt a megoldást, amikor a kikötési pontokat alpinkötéllel köti össze a dolgozó.

Komolyabb, több helyen használható rendszereket általában drótkötél behúzásával alakítanak ki.A köztes kikötési pontok fajtájától függően létezik átjárható (ahol a dolgozó egy görgős kocsival ellátott kötél segítségével rögzíti magát, és akadály nélkül haladhat a teljes rendszer hosszán) valamint nem átjárható rendszer( ahol a karabineres rögzítés a kikötési pontok között engedi a szabad mozgást) . Nevezik drótköteles vagy vonalmenti  leesés védelmi rendszernek, zuhanásgátló rendszernek is. 

Vonalmenti leesés elleni rendszerFej feletti leesés védelmi rendszer

Kollektív védelem

A jogszabályok által javasolt, legáltalánosabb védelem a magasban: a korlát. 

Szintén telepíthetőek fixen, vagy különböző ideiglenes megoldásokkal is. Kialakításának előnye, hogy egyszerre védi az összes munkavállalót a területen, valamint, hogy egyéb védőeszközöktől függetlenül használható.  Sajnos azonban nagyon sok olyan helyzet van, amikor szinte lehetetlen korláttal védeni egy területet, pl munkagépek felett, vagy lejtős tetőkön. 

Kollektív védelemMobil korlát

Személyi védőeszközök

Ebbe a kategóriába tartozik minden eszköz, ami a munkavállalót védi és segíti a kialakított rendszerek használatában. Ide tartoznak a munkaövek, testhevederek, sisakok, kesztyűk, biztosítókötelek, munkahelyzet beállítók, és minden más, ami a biztonságos munkavégzéshez még szükséges lehet. Bármilyen leesés ellni megoldást is választunk, az csak a megfelelő minőségű személyi védőeszközökkel együtt fog megfelelő védelmet nyújtani.   

Személyi védőeszközök Védősisak

 

Természetesen mindezen kategóriákon belül is sok különböző típusú, fajtájú, minőségű termékkel találkozhat az érdeklődő. A életvédelmi szempontból megfelelő leesés elleni rendszerek megtervezésében, kialakításában a SafetyCenter bármikor szakértői segítséget nyújt.