A leesésvédelem fontossága
A magasban végzett munka nagyon sokféle lehet. Van, amikor gyárakban kell karbantartást végezni különféle, akár még működő gépek felett. Van, amikor egy épület lejtős tetején kell megállni, vagy épp a homlokzatra szerelt klímaegységhez hozzáférni. Nem számít mi a feladat, a magasság mindig magában rejti a leesés veszélyét.

Ezért kell nagyon komolyan venni a leesés elleni védelem alkalmazását.

 A magyar jogszabályok a dolgozókat védik, ami azt jelenti, hogy a munkáltatók és az épülettulajdonosok felelnek azokért, akiknek magasan kell dolgozniuk. Tehát nekik kell biztosítani a leesés-védelmet, minden olyan helyzetben ahol le- vagy beesési veszély áll fenn. A munkavállalók felelőssége a kiépített leesés elleni védelmi rendszer, és a megfelelő személyi védőeszközök használata, tehát balesetek megelőzése.

Legjobb választás: kollektív védelem

Egyszerre minden dolgozó munkaterülete biztosítható a kollektív védelem, vagyis egyszerűen korlátok telepítésével. Ezzel a megoldással a leesés kockázata  minimálisra csökkenthető, mivel egyszerre az összes területet védik, ahonnan valahová le- vagy beesni lehet. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor a kollektív leesés-védelem nem megoldható. Ezeken a helyeken egyéb leesés-védelmi rendszereket kell tervezni, telepíteni.

Egy kockázatelemzés mindig segít kiválasztani az adott helyzethez megfelelő leesés-védelmi megoldást.

Leesésvédelem – az alapok

Azok számára, akik először találkoznak a magasban történő munkavégzés problémáival, igen bonyolultnak tűnhet a kérdések megválaszolása. Nagyon sok mindent kell figyelembe venni, és különféle esési védelmi rendszerek közül lehet választani. A dolgok kicsit könnyebbé tétele érdekében összeállítottuk a „Leesés ellni védelem – az alapok ” című füzetet.

Ebben a füzetben bemutatjuk az leesés-védelem néhány alapvető, legfontosabb szabályait.

Sorozatunk további cikkeiben bővebben szót fogunk ejteni a magyar jogszabályokról, a tervezés részleteiről, termék kiválasztás rejtelmeiről és még sok érdekességről.

Iratkozzon fel oldalunkra, hogy elsőként értesülhessen újdonságainkról!